2008. június 18., szerda

Közkivánatra - FÁNK recept

Szalagos fánk

Hozzávalók 28-30 darabhoz. 1/2 kg liszt, 2 dkg élesztő, 5 dkg porcukor, 5 dkg vaj, 2 tojássárgája, 1 pohárka rum, késhegynyi só, 1/2 liter tej és 1 kg zsír, vagy 1 l olaj a sütéshez . A lisztet langyosítsuk meg. A takarókendő a deszka szintén lehet meleg. 
Elkészítés: 3 dl langyos tejjel az élesztővel, egy kanál porcukorral 3 kanál liszttel félsűrű kovászt készítünk. A többi porcukorral a tojássárgáját elkavarjuk, majd az érett kovászhoz adjuk jól elkeverve. Hozzáöntjük a langyos vajat, a lisztet és annyi langyos tejet, amennyiben a sót feloldottuk, hogy lágy, kalácstészta sűrűségű tésztát kapjunk. Fakanállal húsz percig verjük, esetleg géppel dagasztjuk. A tetejét liszttel megszórjuk, konyharuhával letakarjuk, és langyos helyen másfélszeresére kelesztjük. Vigyázzunk túl ne kelljen, mert nem lesz szalagos. Utána lisztezett deszkára borítjuk, kezünkkel ujjnyi vastagra szétnyomkodjuk és vizespohár (én ezt használtam) nagyságú fánk szaggatóval, kiszaggatjuk. Ez után még fél óráig kelesztjük úgy, hogy a kiszaggatott, gyengén liszttel meghintett darabokat letakarjuk. Sütés előtt a tetejét ujjunkkal benyomjuk - ide kerül a lekvár - és lyukkal lefelé bő, forró olajban kezdjük meg egyszerre 3 - 4 darab sütését. Az olaj hőfokát próbafánkdarabbal teszteljük. Ha túl forró az olaj hirtelen pirul és a belseje nyers marad, nincs ideje a növekedésre nem lesz szalagos. A sütés kezdetén fedőt is teszünk rá mindaddig, míg meg nem fordítottuk. Az átfordítás után a fedő lekerülhet a lábasról. Szürőkanállal szedjük ki, az olajat lecsepegtettjük, majd még forrón megszórjuk vaniliáscukorral vagy porcukorral. Melegen tálaljuk. A lehullott darabokat újragyúrjuk, újrakelesztve szaggatjuk és utoljára sütjük. 

Jó étvágyat!:)

Nincsenek megjegyzések: